Extension Merelbeke

2015 - 2017



Een huis dat iedereen kent: twee opeenvolgende kamers, een lang achterhuis met ernaast een koer en achteraan de tuin. Het bestaande achterhuis wordt afgebroken en vervangen door een nieuw volume.

Een knik in het perceel betekent een deuk in het plan. De knik breekt de lengte van het volume en zorgt tegelijk voor een merkelijke verbetering voor het voorhuis. Op de plek waar het voor- en achterhuis elkaar ontmoeten, is de steeg op zijn breedst waardoor de middelste kamer niet meer donker is.

Daar waar het plan een knik vertoont, wordt het dak met dezelfde hoek omhoog geduwd. Het geknikte volume maakt koer en achterhuis complementair. De knik brengt plan en snede, binnen en buiten, context en interventie met elkaar in verband.

Een monochrome materialisering van de trechtervormige spelonk versterkt de samenhang tussen koer en achterhuis. Het gebruik van verschillende texturen en materialen zorgen voor de nodige diversiteit.
Rollagen borduren het volume en benadrukken zijn vormgeving.




opdrachtgever: privé
budget: confidentieel
status: opgeleverd
team: studio lauka.
foto’s: Aaron Michels

categorie: Residential, Built
previousnext