Community Centre Ghent

2020 - ...
De site voor de bouw van het buurthuis is een bijzondere plek: ze ligt net op de grens tussen de villa-wijk “Aan de Bocht” in de oksel van de Leie-arm en de na-oorlogse sociale hoogbouwwijk Neermeersen. Tussen reuzen “Elektra” en “Borluut” moet het nieuwe gebouw zijn bestaansrecht verdienen.

Met zijn vijfhoekige vorm toont het gebouw zich als een waardige toevoeging aan het masterplan. De figuur is herkenbaar, autonoom en merkelijk anders dan de villa’s aan de overkant van de Nekkersberglaan.

Met zijn inplanting wordt er een voorplein gemarkeerd en doet het gebouw ook dienst als poortgebouw naar het achterliggende park.

Het gebouw is in de eerste plaats als een ‘shelter’; een shelter voor de buurt. De fijnstalen buitengaanderij bemiddelt tussen gebouw en omgeving; in alle richtingen. Hier is niet binnen. Hier is niet buiten.

Er is plaats voor een broodautomaat, buitenkraantjes, het plaatsen van de net geleverde drankenvoorraad of het buitenzetten van het vuilnis. Er kan geschuild worden voor de regen of de zon. Deze uitnodigende plek voorziet alle functies van een droog en drempelloos adres.

Het dak, zichtbaar vanuit de naastgelegen woontorens, wordt mee ontworpen en vormt zo een essentieel deel van de integratie van het gebouw. Een stukje van het park wordt omhoog getild zodat een planten– of moestuin, een buitenkeuken met barbecue, een bijenhotel of nestkastjes voor vogels hier ongehinderd hun plaats kunnen vinden.

De oppervlakte die we “afnamen” van het park, geven we nu dubbel terug: op het gelijkvloers het buurthuis en erboven een educatieve daktuin. Het nieuwe buurtcentrum verhoudt zich zo doende op twee manieren tot zijn omgeving: een compacte begane grond dat het maaiveld activeert, terwijl op het dak de gebruikers visueel verbonden zijn met de omgeving door middel van een stedelijke belvédère.




opdrachtgever: Stad Gent
budget: confidentieel
oppervlakte: 275 m2
status: voorontwerp
team: studio lauka. i.s.m. Sileghem & Partners (stabiliteit), Tech3 (Technieken) en BAS Bouwen (EPB en duurzaamheid)